Telefonların akıllanması ile şarj ihtiyaçları oldukça arttı ve tüm mobil kullanıcıların akıllı telefonlarında en büyük sıkıntısı şarj problemi. Genelde akıllı telefon kullanıcıları cihazlarını 24 saatte bir, şarj etmek durumunda kalıyor ve hatta çok kullanımda bazılarının gün ortasında şarjı bitebiliyor.
Şimdiye kadar gelen bilgiler telefonların şarjı dolduktan sonra fişten çekmek gerektiği yönündeydi. Ancak genelde yatarken telefona takılan şarjlar sabaha kadar öyle kalıyor. Peki telefonumuzu yattığımız saatten sabaha kadar şarja bırakmak zararlı mı? Bu şekilde batarya hasar görür mü ve daha fazla elektrik tüketimi olur mu?
Son zamanlarda International Energy Agency (IEA) gibi kuruluşlar sayesinde telefon şarj adaptörlerinin verimliliğinde oldukça önemli gelişmeler yaşandı. IEA'nın "bir watt" girişimi sayesinde 2013 ve daha sonraki zamanlarda birçok elektronik cihazın adaptörünün "bekleme" sırasındaki güç tüketimini 1 watt'ın altına ve daha sonra yarım watt'ın altına düşürdü. Bu şekilde son birkaç sene içinde çıkan adaptörler prizde takılı kalsa bile elektrik tüketimi oldukça azalmış oldu.
Yapılan araştırmalara göre tüm senede bir sıcak banyoda harcadığınız enerjiye denk geliyor. Bu yüzden adaptörü fişten çekmenizde veya prizdeki gücü kesmenizde fayda var, ama güç tüketimi çok düşük olduğundan o kadar da önemli değil. Ayrıca araştırmalara göre evde bekleme durumundaki cihazların fişini çekmenizle 100 dolardan fazla kar edebiliyorsunuz.
Şimdiki telefonlarda genelde lityum iyon pil kullanılıyor ve bu piller çok fazla şarj olduklarında veya tamamen bittiklerinde tehlikeli olabiliyorlar. Ancak piller ve modern adaptörler, böyle bir durumun yaşanmasına engel olacak mekanizmalarla donatılmış durumdalar. Yani şarj seviyesi yüzde 100'e ulaştığında pile giden akım, kesilmiş oluyor. Böylece telefonunuzun şarj seviyesi yüzde 100'e ulaştıktan sonra gece boyunca kısa aralıklarla şarj oluyor ve bu yüzden pile zarar vermemek için telefonunuzla birlikte gelen adaptörü kullanmanız gerekiyor.
Ayrıca şarj oranını devamlı olarak yüzde 100'de tutmak, pilinizin ömrünün biraz daha kısa ömürlü olmasına neden olabilir. Çok uzak olmayan bir gelecekte şarj süreleri, birkaç dakikaya kadar gerileyecek. Bu durumda gece yarısı şarj etme işi, tarihe karışmış olacak. Piliniz şarj olduktan sonra kabloyu sökmek ve adaptörü fişten çekmek, pilinizin sağlığı ve enerji tüketimi konusunda bir miktar olumlu etkiye sahip olsa da bu sorunlar, yakında çözülmüş olacaklar.
Bunlar gerçekleşene dek çevre adına daha az enerji tüketmek için şarj saatinizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Yorum Yap